Jouluna syödään yhdessä, poltetaan kynttilöitä, saadaan ja annetaan lahjoja. Sitten siivotaan. Silloin on hetki luonnolle. Kierrätä, mitä vain voit. Tässä jutussa on muutamia vinkkejä, jotka on kerätty jätekeräyksen ammattilaisilta.
Lahjapaperit
Hyväkuntoiset ja siistit lahjapaperit voi käyttää uudelleen. Muutoin lahjapaperit ja -narut sekajätteeseen! Lahjapapereita ei laiteta paperinkeräykseen, koska lahjapapereissa käytetään pinnoitteita ja teippejä.
Alumiinifoliot ja glögipullot- ja purkit
Alumiinivuoat ja -foliot laitetaan metallinkeräykseen.
Pantilliset pullot kauppojen palautusautomaattiin. Pantittomat pullot, poista korkit ja vie lasinkeräykseen tai muoviset muovikeräykseen.
Karkkipaperit, leivoslaatikot ja muut pakkausmateriaalit
Lajitellaan materiaalin mukaan. Muoviset muovinkeräykseen, metalliset metallin keräykseen ja paperiset kartongin keräykseen, jonne laitetaan myös leivoslaatikot, juomien kartonkiset pakkaukset ja paperipussit. Huomaa, että jauho-, sokeri-, leipä- ja vastaavia muovipinnoittamattomia paperipusseja voi käyttää myös biojätepusseina.
Kynttilät ja ilotulitteet
Ulkotulien, tuikkukynttilöiden ja hautakynttilöiden alumiiniosat viedään metallinkeräykseen. Muoviset osat ja kynttilänpätkät sekajätteeseen. Palauta räjähtämättömät, vanhentuneet ja suutariksi jääneet ilotulitteet niiden myyjille tai poliisille. Ammuttujen ilotulitteiden jätteet kuuluvat sekajätteisiin.
Joulukuusi ja joulukukat
Joulukuusi ei kuulu jäteastiaan, ei edes pilkottuna. Monissa taloyhtiöissä kuuset kerätään veloituksetta loppiaisen jälkeen – tällöin kuusen voi jättää jäteastian viereen. Monilla paikkakunnilla joulukuuset voi viedä tammikuun ajan veloituksetta myös jäte-/sorttiasemille. Pienet määrät kukkia, kasveja ja multaa voi laittaa biojätteeseen tai omaan kompostoriin.
Ruoka
Kinkkurasva jähmetetään ja laitetaan biojätteeseen (huom! ei viemäriin eikä vessanpönttöön, sillä rasva jähmettyy ja tukkii viemärit). Näin muunkin ruuan kanssa siitäkin huolimatta, että ruokaa menee hävikkiin 26 kiloa per henkilö vuodessa.
Tekstiilit
Jos saat lahjaksi liian suuren yöpuvun, laita kiertoon. Vie Emmaukseen, Kierrätyskeskukseen tai Punaisen Ristin myymälään. Suomalainen heittää vuodessa pois noin 13 kiloa tekstiilijätettä per henkilö.
Elektroniikka
Rikkoutuneet jouluvalot ja muut sähkölaitteet tulee viedä sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräykseen. Loisteputket sekä LED- ja energiansäästölamput viedään sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräykseen. Niitä voi palauttaa myös lamppuja myyviin liikkeisiin
Uusi vuosi ja tina
Perinteisten uudenvuoden tinojen myynti on loppunut Suomessa vuonna 2018, koska EU:n luokittelun myötä Suomessa on kiellettyä tuoda markkinoille kemikaaleja, joissa lyijypitoisuuden raja-arvot ylittyvät. Verkkosivuilta löytyi ohje: jos haluat ekologisemman ja turvallisemman vaihtoehdon tinalle, sulata taloussokeria tai mehiläisvahaa pannussa ja kaada kuuma ja sulanut sokeri/vaha kylmään veteen ja siinä se on uusi vuosi.
Luonto kiittää.
Hyvää joulua ja Onnellista uutta vuotta 2025