Tässä kiireisessä kesäkuussa minun piti kirjoittaa kaikkien kokousten keskellä erilaisista valtuuksista, joita toisillemme jaamme erilaisissa järjestöissä ja muissa yhteisöissä miettimättä sen enempää, mihin me niitä muita oikein valtuutamme.  Miten me kontrolloimme antamamme valtakirjan käyttöä? Niin ja minkälaajuisia valtuutuksia me oikein jaamme. Mutta sitten huomasinkin, että ihmisen arjessa tärkeitä ovat ihan eri valtuudet. Tästä johtuen kirjoitankin lyhyesti  edunvalvontavaltuutuksesta. Se voisi olla paljon tärkeämpi paperi kuin mikään muu valtakirja.  

Edunvalvontavaltuutus tarkoittaa käytännössä, että annat toiselle ihmiselle valtakirjan hoitaa raha-asioitasi ja mahdollisesti terveyteesi ja elämääsi liittyviä asioita siltä varalta, että et enää itse pysty niitä hoitamaan.

Erityisen tärkeää valtuutuksen tekeminen on silloin, kun huomaa, että omat voimat alkavat ehtyä. Edunvalvontavaltuutuspaperi on tarkka sisällöltään. Valtuutuksessa on oltava antajan ja valtuutetun nimi ja muut tiedot ao. henkilöistä, valtuuden tarkka sisältö samoin kuin todistajat, jotka eivät saa olla lähisukulaisia. Esimerkkipohjia löytyy esim www.muistiliitto.fi verkkosivulta tai voit myös kysyä apua pankiltasi tai asianajajalta. Jotta valtuus olisi pätevä eli valtuutettu henkilö voisi se paperi kädessään hoitaa pankkiasioitasi ja muita asioitasi, valtuuspaperi eli virallisemmin edunvalvontavaltuutus on aina vietävä maistraattiin vahvistettavaksi www.maistraatti.fi. Samainen maistraatti voi määrätä myös virallisen edunvalvojan, jos sinulla ei ole omaisia tai tuttavia, jotka voisivat toimia valtuutettuina. Silloin myös ensimmäinen osoite on tuo maistraatin osoite. Viranomaisena maistraatin tehtävä n myös neuvoa, jos kyselet sieltä apua.