Aihe , josta on kirjoitettu lehtiin ja mielipidesivulle. Mutta mitään ei ole tapahtunut. Joten vielä yksi yritys.

Muovia kertyy päivittäin suuret määrät 23 000 asukkaan kaupunginosassa Helsingin Lauttasaaressa. Nyt se menee poltettavaksi sekajätteen mukana.   Ikävä juttu. Luonnon ja ihmisten kannalta parempi vaihtoehto olisi kierrätys.

Selvitin asiaa, kun halusin ryhtyä kierrättämään muovia jo vuosia sitten, jo ennen lain muutosta.  Mutta vieläkään ei ole  kaupunginosan yhteiseen ekopisteeseen saatu muovinkierrätysastiaa.  HSY:n ja Rinki Oy:n kanssa olen  käynyt  sähköpostikeskustelua. Sen muovinkeräyspisteen  perustaminen tulee kuulemma kalliiksi, eikä määrärahoja ole riittävästi. Ei edes siihen, että yhteisen ekopisteen toinen lehtienkeräysastia muutettaisiin muovinkeräyspisteeksi.  Rinki Oy vastaa, että kierrätyspisteitä on jo 538 eri puolilla Suomea, Helsingissäkin. Mutta ei vastaa siihen, miksei kaikissa kaupunginosissa.  Mikä on selkeä puute, jos todella halutaan muovi pois luonnosta. Ei ole realistista toivoa, että ihmiset kantaisivat muovit toiseen kaupunginosaan.  Toivonkin, että yhteisistä ekopisteistä vastaavat tahot olisivat innovatiivisia ja muuttaisivat niitä paperin- ja pahvinkeräysastioita muovinkeräysastioiksi. Paperia ja pahviahan voi viedä jokaisen oman taloyhtiön tai omakotitalon keräyslaatikkoon. Sen sijaan taloyhtiöiden ei ole pakko järjestää muovinkeräyslaatikkoa.

Toinen tie on ryhtyä vaatimaan lainmuutosta, jolla taloyhtiöt ja omakotitalot velvoitetaan huolehtiman muovinkeräyksen järjestämisestä, on ikävää jos pakko on ainoa keinoa viedä asiaa teenpäin.  Lisää sääntelyä ei  kukaan halua.   Mutta muovit olisi saatava kiertoon, joten keräysastioiden lukumäärän lisääminen ekopisteisiin tulisi nähdä investointina tulevaisuuteen.